Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Είναι αυτό δημοσιογραφία ;



Διάβαζα χθες στους τίτλους ειδήσεων πληθώρας διαδικτυακών τόπων το εξής δημοσίευμα: "Βρέθηκαν οι γονείς της Μαρίας". H υπόθεση αφορούσε στην ανεύρεση ενός μικρού κοριτσιού σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, που σύμφωνα με εικασίες της αστυνομίας με βάση τον φαινότυπο του κοριτσιού, είχε απαχθεί από τους πραγματικούς του γονείς.

Το πρώτο ζήτημα που μου προέκυψε, με αυτό το δημοσίευμα ήταν ότι, στο άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά να έχει γίνει επίσημη ληξιαρχική έρευνα προκειμένου να αναγνωριστεί το παιδί και οι γονείς του. Δεν ισχυρίζομαι μια αντίθετη άποψη βέβαια, οι άνθρωποι μπορεί όντως να είναι οι πραγματικοί γονείς του παιδιού, αλλά όπως προκύπτει στον κορμό του δημοσιεύματος, αυτό μένει να αποδειχτεί. Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος είναι τουλάχιστον παραπλανητικός.

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση ήταν η αιτιολόγηση του σκεπτικού του ότι το κορίτσι είχε απαχθεί. Αυτή ήταν ότι το κορίτσι είναι ξανθό «σαν άγγελος» με ανοιχτόχρωμα μάτια. Αυτό βέβαια το επιχείρημα υπαινίσσεται μια δήθεν κοινή και αυταπόδεικτη πραγματικότητα που αντιπαραβάλλεται στο στερεότυπο που έχουμε για τους Ρομά ως «σκουρόχρωμους διαβόλους». Η αλήθεια βέβαια, ως γνωστών, απέχει πολύ από τα στερεότυπα και όντως υπάρχουν ανοιχτόχρωμοι Ρομά, και δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα επιμειξίας με κλεμμένα παιδιά.

Ο ανακριβής τρόπος που παρουσιάσθηκε το δημοσίευμα και η καταφανώς προκατειλημμένη στάση των συντακτών του με ώθησε να κάνω κάποιες σκέψεις σχετικά με τον τρόπο που τεκμηριώνεται και εν τέλει χειραγωγείται αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα στην χώρα μας.

Σε συνάφεια με το παραπάνω βλέπουμε σε πομπώδεις τίτλους άλλων δημοσιευμάτων ότι « Ήρθε η ώρα για τους δολοφόνους της Marfin !!» και  ενημερωνόμαστε για «Το βούλευμα για τους εμπρηστές - δολοφόνους της Μαρφίν». Το εμβληματικά επονομαζόμενο blog «Planet-Greece: Έγκυρη ενημέρωση» γράφει ότι επιτέλους «Βρέθηκαν οι δολοφόνοι της  Marfin» και πάει λέγοντας.

 Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η παρούσα δικαστική υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σε καμία περίπτωση οι δικαστικές αρχές δεν έχουν φθάσει σε κάποιο πόρισμα σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για το χαμό των ανθρώπων στην Marfin.  

Μέσω αυτών των δημοσιευμάτων βλέπουμε τους δημοσιογράφους, ως αυτόκλητους μάρτυρες κατηγορίας, να υιοθετούν την εισαγγελική γραμμή και να παρουσιάζουν τις κατηγορίες απέναντι στα πρόσωπα των υπόπτων ως defacto δεδομένα. Μάλιστα στο αρχικό δημοσίευμα που αν δεν κάνω λάθος εμφανίστηκε στην Real News αναφέρει ότι οι φερόμενοι ως δράστες θεωρούνται από τις αρχές ως «σκληροί αντί-εξουσιαστές που συμμετέχουν σε πορείες που επιτίθενται ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις».

 Εδώ βλέπουμε τη χρήση ενός ακόμα στερεότυπου στην υπηρεσία της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ελλείψει ατράνταχτων τεκμηρίων οι συντάκτες αυτών των κειμένων, καθώς και οι διωκτικές αρχές που προμηθεύουν τις αρχικές πληροφορίες, κάνουν ένα στοχευμένο, οφθαλμοφανή ως προς την εσωτερική λογική του, συσχετισμό ανάμεσα στην συμμετοχή σε πορείες διαμαρτυρίας και στην δολοφονική ενέργεια της Marfin, αξιοποιώντας για άλλη μια φορά το στερεότυπο του «σκληρού αντί-εξουσιαστή». Το πρόβλημα είναι ότι τα παραπάνω δημοσιεύματα δεν εμφανίζονται μόνο σε blogs αλά και σε υποτιθέμενα έγκυρα μ.μ.ε

Η μέθοδος διατύπωσης των παραπάνω δημοσιευμάτων είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην δημοσιογραφία, αλλά και στην πολιτική πραγματικότητα του Πλανήτη Ελλάδα. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί νομίζουν ότι απευθύνονται σε κρετίνους και ακολουθώντας πάγιες και δοκιμασμένες τακτικές της εκκλησίας βαφτίζουν το κρέας ψάρι και την καταστροφή επιτυχία, τους αγωνιστές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας «τρομοκράτες» και τους εαυτούς τους σωτήρες και έγκυρους.

Προφανώς τα μαθήματα του παππού Γκέμπελς έχουν αφομοιωθεί επαρκώς από τους εφαρμοστές της υφιστάμενης πολιτικής και κοινωνικής μηχανικής στην Ελλάδα.      

Υ.Γ  Αν εγώ δηλαδή  δηλώσω εκπρόσωπος και γιος του Α και Ω θα γράφουν αύριο «βρέθηκε ο γιος του θεού ο μονογενής» ΄;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου