Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αυτοσχέδια τζαζ συναυλία

Αυτοσχέδια τζαζ συναυλία στην οδό Ε. Βουλγάρεως


Όσοι περνούσαν από την οδό Ε. Βουλγάρεως,  το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα 2011, είχαν την τύχη να αντικρύσουν συνωστισμένο πλήθος, ντόπιων και τουριστών, να λικνίζεται, υπό τους ήχους  των ζωντανά αποδομένων κομματιών συνθετών της τζαζ μουσικής, όπως ο Miles Davies, John Coltrane και άλλων.

Το Πάσχα είναι και τζαζ…
Υπαίτιοι για αυτή την αναπάντεχη  μουσική εκδήλωση, φαίνεται να ήταν φοιτητές του μουσικού τμήματος του Ιονίου πανεπιστημίου, που επηρεασμένοι από το εορταστικό κλήμα των ημερών,  και με τις ευλογίες παρακείμενης καφετέριας, επιδόθηκαν σε μια επίδειξη δεξιοτεχνίας, προβάλλοντας, παράλληλα,  στους παραβρισκόμενους επισκέπτες, ένα αναξιοποίητο πολιτιστικό προϊόν του νησιού.
Από ότι φαίνεται η Κέρκυρα, κατ’ επέκταση και το Πάσχα στην Κέρκυρα, είναι και τζαζ, πλην των υπολοίπων.

Καινούργιο ακροατήριο
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή του νησιού και η επίδραση του διαφαίνεται στο ότι η τζαζ μουσική έχει αρχίσει να βρίσκει ένα νεόκοπο ακροατήριο στο νησί.
Δεν μπορεί να ξεδιαλυθεί στο παρόν άρθρο το ζήτημα της κότας και του αυγού της, αλλά τζαζ ακούσαμε και από τις φιλαρμονικές φέτος, με την Παλαιά Φιλαρμονική να πρωτοστατεί, σε μια «φιέστα» τυμπανοκρουσιών στο Πεντοφάναρο.

Η στροφή
Ενδεχομένως το ζήτημα της μουσικής υπόκρουσης των φετινών εορτασμών να σηματοδοτεί μια στροφή των τοπικών παραγόντων προς ελπιδοφόρους νεοτερισμούς, που πιθανόν να φανερώνουν μια καρποφόρα διάδραση ανάμεσα στους ξέχωρους θεσμούς της μουσικής κληρονομιάς και ακαδημαϊκής παιδείας του νησιού.
Ας ελπίσουμε το εγχείρημα να μην περιοριστεί στα πλαίσια της τόνωσης της τουριστικής οικονομίας, αλλά να διαποτίσει τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της μουσικής πραγματικότητας της Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου