Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

‘BE THERE’ !Corfu animation Festival 1ο διεθνές φεστιβάλ κινούμενης εικόνας στην Κέρκυρα



BE THERE’ !Corfu animation Festival  1ο διεθνές φεστιβάλ κινούμενης εικόνας στην Κέρκυρα



Από τις εφτά ως της δέκα Απριλίου ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ λαβαίνει χώρα στην Κέρκυρα. Ο λόγος για το φεστιβάλ  ‘BE THERE !Corfu animation Festival. 

Στα πλαίσια της προώθησης του φεστιβάλ στα τοπικά μ.μ.ε  την Τρίτη 05 Απριλίου παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης. Ο Δήμαρχος Κερκυραίων χαιρέτισε τη διοργάνωση τονίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου γεγονότος για την προβολή της πόλης της Κέρκυρας.
Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Βασίλης Κρουστάλης
έδωσε τον τόνο της διοργάνωσης παρουσιάζοντας μια πολύχρωμη μαριονέτα και δηλώνοντας ότι αυτή η διοργάνωση δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους που διατηρούν την νεότητα μέσα τους, ευχόμενος αυτή η διοργάνωση να καταστεί θεσμός και να λειτουργήσει θετικά για την πολιτιστική και οικονομική ζωή του νησιού.

 Το φεστιβάλ που ως διοργάνωση έχει ένα χαρακτήρα κατά ένα μέρος κερδοσκοπικό και κατά ένα εξίσου σημαντικό μέρος εκπαιδευτικό και πολιτιστικό, αποτελεί μια σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και του Ιονίου Πανεπιστημίου (συγκεκριμένα του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας) με την όλη προσπάθεια να βρίσκεται υπό την αιγίδα του δήμου Κερκυραίων.

 Στο τετραήμερο διάστημα της διοργάνωσης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια πλειάδα ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, δουλειές δημιουργών διεθνούς φήμης, δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια, , εκθέσεις των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και διαγωνισμούς έργων από όλο των κόσμο. Τόπος διεξαγωγής του φεστιβάλ έχει οριστεί ο κινηματογράφος Ορφέας και η Ιόνιος ακαδημία, στην οποία  όλα τα δρώμενα θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Όπως μαρτυρά το τίτλος της διοργάνωσης πρόκειται για ένα φεστιβάλ με θέμα το animation, σύγχρονη μορφή τέχνης που λανθασμένα συγχέεται με τα κινούμενα σχέδια. Το animation που σαν όρος δεν έχει ακριβή μετάφραση στη γλώσσα μας (στα ελληνικά αποδίδεται με τους όρους Εμψύχωση, Κινούμενη Εικόνα είτε περιφραστικά Απόδοση Κίνησης στην Εικόνα) σύμφωνα με την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια  Βικιπαίδια είναι η ‘ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης μακέτας) ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. 
Οι εκφάνσεις αυτής της εφαρμοσμένης τέχνης είναι πάρα πολλές στον ψηφιακό κόσμο. Από τις εντυπωσιακά αληθοφανείς οφθαλμαπάτες υπέρ-ατλαντικών κινηματογραφικών παραγωγών μέχρι τα τρισδιάστατα κινούμενα μοντέλα των δικτυακών τόπων και τηλεοπτικών διαφημίσεων, η τέχνη του animation είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις ανάγκες της βιομηχανίας του θεάματος και των πολυμέσων.
Όπως κάθε μορφή τέχνης όμως, το animation έχει και μια καθαρά εκφραστική-καλλιτεχνική διάσταση, καθώς παρέχει τη δυνατότητα της δημιουργίας ολόκληρων νέων κόσμων, κατά  τη βούληση και για την τέρψη του δημιουργού. Με άλλα λόγια μέσω του animation η φαντασία παίρνει σάρκα και οστά, με μια αμεσότητα  που δύσκολα απαντάτε στις άλλες καλές τέχνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου