Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η αγοραφοβία του Σκρούτζ



Το πλήθος, ως μήτρα των πολιτικών εξελίξεων επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας.

Με το δημοψήφισμα και την πολυεπίπεδη κινητοποίηση που πυροδότησε, επανεμφανίζεται η αίσθηση του "Εμείς" σαν βίωμα στα σώματα που συναντιούνται στον δρόμο.

Η ιδιώτευση ξανά-αποκτά την αρχαία της έννοια αυτή του idiot όπως μεταφέρθηκε στην αγγλική γλώσσα.

Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι μια νίκη της πολιτικής, έστω και μικρή, απέναντι στην απολυταρχία του οικονομικού συστήματος.

Το σιωπηλό μέχρι τώρα πλήθος, υποκινούμενο από τις φυσικές συνέπειες του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που ξεδιπλώθηκε σε όλο του το μεγαλείο τα τελευταία 20 χρόνια, αποκτά ξαφνικά επίγνωση του διαχωρισμού που προκύπτει ανάμεσα στην αστική τάξη των λίγων και στην τάξη των φτωχών.

 Μια αντιπαράθεση ξεκάθαρη, ένας αγώνας ζωής και θανάτου ανάμεσα στους πολλούς, που επωφελούνται από τα κοινά αγαθά και τους λίγους που τα διεκδικούν για δικό τους όφελος και εκμετάλλευση.

Αυτοί οι νέοι αστοί αποκτούν σταδιακά ένα χαρακτήρα, σαν κοινωνική τάξη, που θυμίζει τους καπιταλιστές του 18 αιώνα. Ένα είδος δηλαδή μεταμοντέρνων Σκρούτζ. Μόνο που ετούτοι εδώ οι κοσμοπολίτες “καρχαρίες” είναι πιο απάνθρωποι από τους προπάτορες τους, καθώς δεν ελέγχουν μόνο τα μέσα παραγωγής, αλλά σαν τους φεουδάρχες αριστοκράτες του μεσαίωνα επιδιώκουν να αποκτήσουν έλεγχο πάνω στην γη που πατάει το εργατικό δυναμικό, πάνω στο νερό που πίνει και τον αέρα που αναπνέει.

Το δημοψήφισμα έρχεται τώρα να αναγνωσθεί σαν ένα μήνυμα προς αυτές τις επιβεβλημένες ελίτ, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες των αρνήσεων και την πολυπλοκότητα της κουλτούρας της αντίστασης.

Το μήνυμα αυτό θα αντηχήσει σήμερα σε όλο τον πλανήτη και θα δώσει ελπίδα σε όλους αυτούς που κουβαλούν το βάρος του κόσμου.

“Άρχοντες ! Αφού δεν αφουγκραστήκατε τον θρήνο μας και κλείσατε τα μάτια στην δυστυχία μας τώρα θα αναγκαστείτε να ακούσετε την οργή μας!"

“Ο βασιλιάς είναι γυμνός” και η μέρα έφτασε που εμείς, το 99%, οι πολλοί, το πλήθος, θα δώσουμε ένα μάθημα στους λίγους και τρομαγμένους....ΟΧΙ Δεν φοβόμαστε, ΟΧΙ Δεν σκύβουμε το κεφάλι, ΟΧΙ Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου