Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

"Ευρώπη γίναμε" - Όταν χέρι τεχνοκράτη σχεδιάζει τις εργατικές διαδηλώσεις


                                                                                                                                                   
Όταν χέρι τεχνοκράτη σχεδιάζει τις εργατικές διαδηλώσεις τα πάντα παίρνουν ένα ευρωπαϊκό αέρα  

Ο "χρυσός" έχει την τιμητική του και ο ΄Αδωνις Γεωργιαδης συμμετέχει ίσως, στην πρώτη πορεία διαμαρτυρίας στην ζωή του. Από άποψη οργάνωσης αυτές οι νέου τύπου πορείες, του σωματείου εργαζομένων της Eldorado, που συνοδεύονται από μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη και μελετημένη υλικοτεχνική λογιστική,  κάνουν την οργάνωση  του ΠΑΜΕ να φαίνεται σαν να είναι στην "άλλη πλευρά του καθρέπτη". Όσον αφορά το μοντέλο κινητοποίησης της "άλλης αριστεράς" που επαφίεται στις κοινωνικές οργανώσεις δεν υπάρχει σύγκριση σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Όταν χέρι τεχνοκράτη σχεδιάζει τις εργατικές διαδηλώσεις τα πάντα παίρνουν ένα ευρωπαϊκό αέρα

Οι υπάλληλοι της εταιρείας Καναδο-ελληνικών συμφερόντων μάλλον γνωρίζουν ότι αν περίμεναν μόνο από τα δικά τους ταμεία, η διαδήλωση σήμερα θα ήταν ενδεχομένως ισχνότερη και χωρίς την ώθηση και τα μέσα που παρέχει μια στενή ταύτιση συμφερόντων με επιχειρηματίες που έχουν πρόσβαση σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, με τα ΜΜΕ να είναι μια από αυτές.
 Ηχεία και ενισχυτικά συστήματα ήχου μεταφέρονται με φορτηγά κατά μήκος της πορείας παίζοντας στο διαπασών τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Λοΐζου και του Θεοδωράκη.Τουλάχιστον ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο είναι παρών.
 Παρατηρώ το πλήθος και δείχνει να είναι οργανωμένο σε υποομάδες. Αντιλαμβάνομαι σύντομα ότι  διοικούνται από άτυπους και μη ομαδάρχες, που επιτελούν και ρόλο "ντουντούκας". Δίνουν τα συνθήματα και τον παλμό.
Είναι σαν "ατζιτάτορες" του παλιού καιρού, ενεργοποιημένοι όμως σε ένα μεταμοντέρνο περιβάλλον. 
Αυτοί οι εργάτες βρίσκονται σε καλή σχέση με την εταιρεία.Την ερώτηση αν είναι από ειδύλλιο ή προξενιό ο "γάμος" δεν μπορώ να την απαντήσω. Αυτοί που ρώτησα με διαβεβαίωσαν ότι κατέβηκαν στην Αθήνα με την θέληση τους "για να μην φύγει η εταιρεία". Δεν θέλουν να χάσουν τις δουλειές τους, αμφισβητούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης και αποδίδουν τις αντιδράσεις σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. "Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε βουλευτή από τη φασαρία με τις Σκουριές" μου λέει ένας μεταλλωρύχος. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η τωρινή κυβέρνηση δεν κέρδισε μόνο αριστερούς ψήφους στις τελευταίες εκλογές σκέφτομαι. Δείχνουν να αναγνωρίζουν το προσωπικό και τοπικό τους συμφέρον, σαν να είναι "συνδεδεμένο με αυτό της εργοδότριας Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός και για αυτό συμμετέχουν σε αυτή την διαδήλωση. Ανάμεσα τους υπάρχουν όλες οι ηλικίες, πολλοί νέοι άνθρωποι και παιδιά. Μαθαίνω ότι έχουν έρθει όλοι μαζί με τις οικογένειες τους σε λεωφορεία ναυλωμένα από την εταιρεία. Μου θυμίζει κάτι από τις προεκλογικές εκστρατείες στο σχετικά πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της Ελλάδας.

Συναντάμε και πολλούς στα καφενεία και τους ίσκιους των γύρω δρόμων. "Ο διάβολος έβαλε το χέρι του" φαίνεται γιατί όταν έφτασα στο σημείο. ο πρώτος άνθρωπος που του απεύθυνα μια ερώτηση ήταν αγγλόφωνος.

"Τι είσαι εσύ;" Ρωτώ. "Επιβλέπω μια ομάδα εργατών στα εργοστάσια" μου απαντάει πίσω από τους σκοτεινούς φακούς του. "Πως είναι δυνατόν η αριστερά να μην υπερασπίζεται τους μεταλλωρύχους;"ρωτάει με κάποιο παράπονο.

Του απαντώ με ερώτηση - Πως νιώθεις που συμμετέχεις σε μια ασυνήθιστη διαδήλωση που οι εργάτες φωνάζουν υπέρ της εταιρείας; Δεν έχει κάτι να πει και δεν έχει πρόβλημα να φωτογραφηθεί αλλά δεν θέλει να αναφέρω την ακριβή εθνικότητα του, "Παράξενο" σκέφτομαι και πάω πιο κάτω.

Έχει έρθει ο γνωστός δεξιός πολιτικός που φορά το κίτρινο κράνος των μεταλλωρύχων και μπαίνει μέσα στο υπουργείο κάτι να παραδώσει. Υποθέτω κάποια διαμαρτυρία. Το κράνος μάλλον δεν το έβαλε για να μπει στο υπουργείο αλλά κυρίως για τους φωτογράφους. 'Ίσως σαν σύμβολο του κοινού αγώνα του με αυτό των μεταλλωρύχων. Ο πολιτευτής της δεξιάς άρχισε να μιλά και όλοι σώπασαν, Μια συνάδελφος που λανσάρει το στυλ της Μενεγάκη του χαμογελά. Ο λόγος είναι σύντομος και περιεκτικός, "δεν θα τους αφήσουμε να σταματήσουν την πρόοδο" και τα συναφή. Αποχωρεί και δεν τον ακολουθώ, έχω να στείλω άλλωστε τις φωτογραφίες στους "άλλους" που γκρινιάζουν στο γραφείο.

Προσπαθώ να ακούσω τι λέναι τα συνθήματα τους. Μοιάζουν βγαλμένα από την νεανική αριστερή εμπειρία ορισμένων. Αλλά  είναι "παιγμένα ανάποδα". Φέρνουν στον ειρμό μου τα ανάποδα μηνύματα στους δίσκους του χέβι μέταλ της δεκαετίας του εβδομήντα.

"Εργατιά - Εργατιά ενωμένη σαν γροθιά” γράφει σε ένα πανό. Είναι ένα σύνθημα με σαφή "ταξική"απόχρωση, που ενισχύεται από την απεικόνιση της γροθιάς με μια τεχνοτροπία που μας έχει συνηθίσει το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας.  Στο συνθματολόγιο αυτής της "νέας τάξης" εργατών είναι στοχευμένο και "βουτηγμένο" στην παραδοξότητα των καιρών.  “Η Αριστερά σκοτώνει τους εργάτες”, ήταν ένα από αυτά τα ανάποδα παιγμένα παραδοξολογικά συνθήματα και ακούστηκε πολλές φορές  κατά την διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Αρκετά συνθήματα δείχνουν να στοχεύουν στην φωτογράφηση του "αντίπαλου" της εταιρείας και των ίδιων.
Τα ανταγωνιστικά κοινωνικά κινήματα φωτογραφίζονται με συγκεκριμένες αναφορές.  “Δεν είμαστε δολοφόνοι ούτε Αναρχικοί είμαστε εργάτες απ' την Χαλκιδική".  Είναι ένα από τα viral της ημέρας στις παρατάξεις.

Μια λωρίδα κυκλοφορίας έκλεισε στο δρόμο της πορείας προς την βουλή και όλοι  με οργάνωση, υπό την  καθοδήγηση των ομαδαρχών που αναφέρθηκαν προηγουμένως, κρατούν μελετημένες αποστάσεις. Αυτό με κάνει να σκεφτώ ότι μπορεί να θέλουν να φαίνονται πιο πολλοί στις εναέριες λήψεις...Ευρώπη γίναμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου