Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Arte Povera-H τέχνη της ευτέλειας Συνέντευξη με τη Stephanie Van Uslar

Η τέχνη της οικονομικής κρίσης

Η εικαστικός Stephanie Van Uslar παραχώρησε συνέντευξη στην Ενημέρωση με αφορμή τα εγκαίνια έκθεσης της, με θέμα την Arte Povera, που φιλοξενείτε στη αίθουσα του καφέ τέχνης από τις 4 έως της 19 Μαΐου.

 Τα αντικείμενα που εκτίθενται συμπεριλαμβάνουν πίνακες ζωγραφικής, ταμπέλες, πρωτότυπα γλυπτά και κατασκευές, που φέρουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν ως βάση ευτελή υλικά.

Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή της Stephanie Van Uslar, αποτέλεσμα μιας διεργασίας ανακύκλωσης υλικών που ο πολιτισμός μας θεωρεί πεπερασμένα, αναλώσιμα και μιας χρίσης. Η έκθεση, σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, περιλαμβάνει μέρος της δουλειάς της, εμπνευσμένο από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Στόχο έχει να καταδείξει την αναλωσιμότητα των στοιχείων του σύγχρονου υλικού πολιτισμού, και από την άλλη να προτάξει την δημιουργική φαντασία ως μέσο ανασχηματισμού αυτής της ασύμφορης χρίσης αντικειμένων και υλικών .

Δημιουργική ανακύκλωση
Τα υλικά που χρησιμοποιηθήκαν για την δημιουργία των έργων, συλλέγχθηκαν από κάθε γωνιά της Κέρκυρας.

Από τα ξεβρασμένα ξύλα της παραλίας η Stephanie δημιουργεί γλυπτά, μια παλιά καρέκλα έχει μεταμορφωθεί σε αντικείμενο τέχνης, διακοσμημένο με μοτίβα εμπνευσμένα από την τέχνη της Πολυνησίας, χαρτί περιτυλίγματος φιγουράρει σαν βάση στους πίνακες που απεικονίζουν όψεις και στιγμιότυπα από την πραγματικότητα της Κέρκυρας.

Αυτή η διαφορετική χρίση των υλικών εκτός από καλλιτεχνική άποψη, είναι και ένα σχόλιο πάνω στον εφήμερο χαρακτήρα των πραγμάτων που πλαισιώνουν τη ζωή μας.

Πρόταση με οικολογικές προεκτάσεις
Η απάντηση που δίνει η Stephanie Van Uslar στο ερώτημα του «τη συμβαίνει στα χρηστικά μας αντικείμενα όταν γεράσουν» είναι η επαναοικειοποίηση και η δημιουργική επανάχρηση. Μια πρόταση που εκτός από καλλιτεχνικές έχει και οικολογικές προεκτάσεις.

 'ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου