Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Προσοχή ! Κούκλες στον δρόμο!


Κείμενο διαμαρτυρίας του φεστιβάλ Κουκλοθέατρου
Για τον διωγμό των παραστάσεων δρόμου


Οι ομάδες κουκλοθέατρου που συμμετέχουν στο φεστιβάλ που φιλοξενεί το Ψ.Ν.Κ εξέδωσαν κείμενο που καταγγέλλουν την παρενόχληση που υπέστη ο Αργεντινός καλλιτέχνης Federico Scavuzzo από άνδρες της δημοτικής αστυνομίας, όταν επιχείρησε να παρουσιάσει την παράσταση του στους δρόμους της Κέρκυρας, ενώ δηλώνουν ότι έχει γίνει από πλευράς διοργάνωσης του φεστιβάλ αίτηση χορήγησης άδειας από τον δήμο.


ΚΕΡΚΥΡΑ  Κάθε δρόμος έχει μια καρδιά για τα παιδιά (εκτός κι αν έχει τραπεζοκαθίσματα ή μποτιλιάρισμα)  Φέτος για πρώτη φορά γίνεται στην Κέρκυρα το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου με πρωτοβουλία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου κ με τη στήριξη του διεθνούς φεστιβάλ Κερκύρας (Ionian Concerts). Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν έρθει στο νησί οκτώ ομάδες κουκλοθέατρου από την Αθήνα και μία από την Αργεντινή. Ενώ το φεστιβάλ χαίρει ενθουσιώδους υποδοχής από την τοπική κοινωνία, ο Αργεντινός κουκλοπαίχτης Federico Scavuzzo, καθηγητής της πανεπιστημιακής σχολής κουκλοθέατρου του Rosario της Αργεντινής δέχεται συνεχόμενες προσβλητικές επιθέσεις από τη δημοτική αστυνομία με αποκορύφωμα την προσαγωγή του σε αστυνομικό τμήμα. Ο λόγος; Το ότι διαφημίζει το φεστιβάλ  παίζοντας την παράστασή του στους δρόμους του κέντρου του νησιού!!! «Μέσα σε λίγα λεπτά αυτός ο γεράκος, ο Δον Βίτο, μας προκαλεί χαμόγελα κ μελαγχολία, αναδεικνύοντας το σημαντικότερο όλων: την αγάπη.» Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Federico την παράστασή του κ στον απόηχο αυτής της φράσης δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναρωτηθούμε: Ποιους και τι ακριβώς απειλεί η παρουσίαση ενός έργου τέχνης σε δημόσιο χώρο;
Η απάντηση είναι παραπάνω από προφανής.
 Απειλεί την εγωιστική μικροπρέπεια κάποιων ελάχιστων ιδιοκτητών μαγαζιών που αντιμετωπίζουν τόσο τους τουρίστες όσο κ τους ντόπιους σαν καταναλωτικά έρμαια που το μόνο που θα έπρεπε να τους επιτρέπεται είναι το να είναι πελάτες τους. Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αλλά και των ιδιοκτητών μαγαζιών έχει αντίθετη άποψη και αγκαλιάζει την πολιτισμική προσφορά των καλλιτεχνών του δρόμου δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου ούτε τους εν λόγω μαγαζάτορες αλλά ούτε κ την δημοτική αρχή που αδυνατεί να καταλάβει πως τέτοιου είδους θεάματα αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο κ την ψυχική ικανοποίηση των όσων περιδιαβαίνουν σε αυτόν. Αποτέλεσμα αυτού: το να γίνεται νόμος η αντίληψη πως το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας και κάθε Κέρκυρας δεν πρέπει να παράγει πολιτισμική ιστορία στο παρόν αλλά μόνο να πουλάει σε σουβενίρ την  ιστορία του παρελθόντος. Αν αποδεχτούμε αυτήν την αέναη επιβολή της μικροπρέπειας στην μεγαλοπρέπεια, του αυταρχισμού στην ευγένεια, της εμπορευματοποίησης στην ελευθερία, του άσχημου στο όμορφο θα είμαστε ήδη νεκροί. Όμως θέλουμε να είμαστε ζωντανοί κ εμείς κ οι πόλεις μας, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε παρακάμπτοντας τα εμπόδια ίσως γιατί κάποτε είδαμε γραμμένο σε ένα τοίχο πως όσο ψηλώνουνε οι φράχτες τόσο ψηλώνουνε κ οι άλτες (και ήταν μια από τις λίγες στιγμές που ο δημόσιος χώρος μας έδωσε δύναμη.
Ομάδες Κουκλοθέατρου που συμμετέχουν στο φεστιβάλ
*Για την  παρουσίαση του έργου του Federico στο δρόμο, όπως και των υπολοίπων καλλιτεχνών,  έχει γίνει από πλευράς διοργάνωσης του φεστιβάλ αίτηση χορήγησης άδειας από τον δήμο, η απάντηση της οποίας  εκκρεμεί εδώ και 20 ημέρες.