Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Οι μουσικοί του δρόμου υπό διωγμόΤον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι μουσικοί στους δρόμους της Κέρκυρας, που είτε για λόγους καθαρά καλλιτεχνικούς, είτε επειδή η οικονομική ανάγκη τους οδηγεί αποφασίζουν να παρουσιάσουν την μουσική τους σε δημόσιους χώρους.

Μαζί με τους μουσικούς όμως πληθαίνουν και οι «σκοτούρες» για την Δημοτική Αστυνομία

ΚΕΡΚΥΡΑ:  Αυτό γατί εξαιτίας της απουσίας ειδικής διάταξης που να διαχωρίζει την μουσική δραστηριότητα από την επαιτεία υποχρεούνται να παρέμβουν και να επιβάλουν τσουχτερά πρόστιμα (1000 ευρώ) και την κατάσχεση των μουσικών οργάνων, σε όσους αψηφούν αυτό το καθεστώς.

Πρόκειται για μια κατάσταση που διαχωρίζει την Κέρκυρα από άλλες τουριστικές και μη πόλεις της Ευρώπης, που είτε δεν διώκεται η υπαίθρια μουσική δραστηριότητα, είτε υπάρχει σαφής κανονισμός αστικής λειτουργίας που συμπεριλαμβάνει την μουσική δραστηριότητα, την ορίζει και την αδοιοδοτεί.

Παραδείγματος χάριν ο Δήμος του Άμστερνταμ που ως πόλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού στην Ευρώπη, έχει θεσπίσει σαφέστατες διατάξεις για την παρουσία πλανόδιων μουσικών στην περιοχή του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, που επιτρέπεται η επιτέλεση της μουσικής του δρόμου (basking) σε όλους τους μουσικούς εκτός από αυτούς που κάνουν χρήση κρουστών οργάνων.

Αυτή η διαφοροποίηση συμβαίνει για ευνόητους λόγους που αφορούν στην όχληση από την ένταση των κρουστών οργάνων. Το μετρό του Παρισιού και του Λονδίνου είναι δημόσιοι χώροι που πολύ συχνά μπορεί κανείς να συναντήσει διακεκριμένους μουσικούς να παρουσιάζουν την μουσική τους στο ακροατήριο. Στην Κέρκυρα βέβαια όλα αυτά φαντάζουν μακρινά καθώς οι μουσικοί δεν συγκαταλέγονται καν στις κατηγορίες των καλλιτεχνών που δικαιούνται να κάνουν αίτηση, έτσι ώστε να τους χορηγείται νόμιμη άδεια για την άσκηση της τέχνης τους σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου στην συνεδρίαση που έγινε στις 28/12 του 2012, αριθμός απόφασης 36-412, που ορίζει έκτοτε το υπάρχον καθεστώς, οι κατηγορίες καλλιτεχνών που προσδιορίζονται ως δικαιούχοι άδειας χρήσης κοινόχρηστων χώρων είναι οι ζωγράφοι, οι καλλιτέχνες του θεάτρου του δρόμου και της παντομίμας και οι σχεδιαστές σώματος (τατουάζ).

Η ίδια απόφαση της Δημοτικής Αρχής ορίζει την καλλιτεχνική δραστηριότητα ως την πρωτότυπη δημιουργία και όχι την πώληση αντικειμένων από τον δικαιούχο. Στην περίπτωση των μουσικών αυτό θα σήμαινε ότι δεν επιτρέπεται να πωλούν δίσκους και cd με μουσική. Αυτό βέβαια αν η μουσική αναγνωριζόνταν από το δημοτικό συμβούλιο ως καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Το παράδοξο είναι ότι η Κέρκυρα δείχνει να παράγει την παιδία που θα επέτρεπε στους μετέχοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση να προβούν σε αυτή την αναγνώριση αλλά αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί.

 Η υπεύθυνη του γραφείου του δήμου που ασχολείται με τις άδειες του υπαίθριου εμπορείου κ. Σαγιαδηνού, δήλωσε ότι το όλο ζήτημα έχει υποπέσει στην αντίληψη της και θα εισηγηθεί το θέμα σε μια από τις επόμενες συνέλευσης του δημοτικού συμβουλίου.

Μέχρι τότε οι μουσικοί του δρόμου που σε πολλές περιπτώσεις είναι φοιτητές του ΤΜΣ δηλώνουν ότι βρίσκονται υπό διωγμό και η Δημοτική Αστυνομία καλείται να αυτοσχεδιάσει όσον αφορά τον ορισμό της επαιτείας και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.